ʻEhia ka emi ʻana o ka ʻona o Omicron?Hōʻike nā haʻawina honua maoli

"Ua kokoke ka virulence o Omicron i ka ma'i influenza kau" a "He emi loa ka ma'i o Omicron ma mua o Delta".…… I kēia mau lā, nui nā nūhou e pili ana i ka ʻino o ka crown mutant strain hou ʻo Omicron e laha nei ma ka pūnaewele.

ʻOiaʻiʻo, mai ka hiki ʻana mai o ka Omicron mutant strain i Nowemapa 2021 a me kona laha honua, ua hoʻomau ʻia ka noiʻi a me ke kūkākūkā e pili ana i ka virulence a me ka hoʻouna ʻana.He aha ka hōʻike virulence o kēia manawa o Omicron?He aha ka ʻōlelo a ka noiʻi e pili ana iā ia?

Nā haʻawina hoʻokolohua like ʻole: ʻAʻole ʻino ka Omicron
ʻO ka ʻoiaʻiʻo, i ka hoʻomaka ʻana o Ianuali 2022, kahi noiʻi mai The University of Hong Kong Li Ka Shing Faculty of Medicine i ʻike ʻia ʻo Omicron (B.1.1.529) hiki ke emi i ka pathogenic i hoʻohālikelike ʻia i ke kumu kumu a me nā ʻano mutant ʻē aʻe.
Ua ʻike ʻia ʻaʻole kūpono ʻole ka Omicron mutant strain i ka hoʻohana ʻana i ka transmembrane serine protease (TMPRSS2), ʻoiai hiki i ka TMPRSS2 ke hoʻomaʻamaʻa i ka hoʻouka kaua ʻana i nā cell host ma ka hoʻokaʻawale ʻana i ka protein spike o ka coronavirus hou.I ka manawa like, ua ʻike nā mea noiʻi ua hoʻemi nui ʻia ka hoʻopiʻi ʻana o Omicron i nā laina kelepona kanaka Calu3 a me Caco2.
Ua nāwaliwali ka maʻi coronavirus hou

punaewele punaewele

I ka k18-hACE2 kiʻi ʻiole, ua hoʻemi ʻia ka hana hou ʻana o Omicron ma nā ʻāpana hanu o luna a me lalo o ka ʻiole i hoʻohālikelike ʻia me ke kumu kumu a me ka Delta mutant, a ʻoi aku ka liʻiliʻi o kāna pathology pulmonary, ʻoiai ʻo ka maʻi ʻo Omicron i hōʻemi i ke kaumaha a me ka make. ʻo ke kānana kumu a me nā mutants Alpha, Beta a me Delta.
No laila, ua hoʻoholo ka poʻe noiʻi ua hoʻemi ʻia ka replication o Omicron a me ka pathogenicity i nā ʻiole.
A8

punaewele punaewele

Ma ka lā 16 Mei 2022, ua paʻi ʻo Nature i kahi pepa na Yoshihiro Kawaoka, he kanaka virologist koʻikoʻi mai ke Kulanui o Tokyo a me ke Kulanui o Wisconsin, e hōʻoia ana no ka manawa mua i loko o kahi hoʻohālike holoholona ʻo Omicron BA.2 ʻoi aku ka liʻiliʻi ma mua o ke kumu mua. .

Ua koho nā mea noiʻi i nā maʻi maʻi BA.2 ola i hoʻokaʻawale ʻia ma Iapana e hoʻopōʻino i nā ʻiole k18-hACE2 a me nā hamsters a ʻike ʻia, ma hope o ka maʻi ʻana me ka nui like o ka maʻi maʻi, ua loaʻa i nā ʻiole maʻi BA.2 a me BA.1 i hoʻohaʻahaʻa loa i nā titres virus i loko o ka māmā. a me ka ihu ma mua o ka ma'i ma'i 'a'ai mua o New Crown (p<0.0001).

Ke hōʻoia nei kēia hopena maʻamau gula he ʻoi aku ka liʻiliʻi o Omicron ma mua o ke ʻano hihiu maoli.I ka hoʻokaʻawale ʻana, ʻaʻohe ʻokoʻa nui o nā titres viral i loko o nā māmā a me nā ihu o nā ʻano holoholona ma hope o nā maʻi BA.2 a me BA.1.
ʻIkepili virus PCR

punaewele punaewele

Ua hōʻike ʻia ka PCR viral load assays he haʻahaʻa haʻahaʻa nā ʻiole i loaʻa iā BA.2 a me BA.1 i loko o ka māmā a me ka ihu ma mua o ke koʻikoʻi o ka New Crown mua, ʻoi loa i loko o ka māmā (p<0.0001).

E like me nā hopena i nā ʻiole, ʻo nā titres viral i ʻike ʻia ma ka ihu a me nā māmā o ka BA.2 a me ka BA.1 hamsters maʻi i haʻahaʻa ma mua o ke kānana kumu ma hope o ka 'inoculation' me ka nui like o ka maʻi maʻi, ʻo ia hoʻi i loko o ka māmā, a liʻiliʻi. haʻahaʻa i ka ihu o nā hamsters maʻi BA.2 ma mua o ka BA.1 - ʻoiaʻiʻo, ʻaʻole i loaʻa i ka hapalua o nā hamsters maʻi BA.2 i hoʻomohala ʻia i ka maʻi māmā.

Ua ʻike hou ʻia ʻaʻole i nele ka cross-neutralization o ka sera ma hope o ka maʻi - e like me ka mea i ʻike ʻia i nā kānaka maoli i ka wā i loaʻa ai i nā mutants lei aliʻi hou.
Hamster serum

punaewele punaewele

Nā ʻikepili o ka honua maoli: ʻAʻole hiki ke hōʻeha ʻo Omicron i ka maʻi koʻikoʻi

Ua wehewehe kekahi o nā haʻawina i luna i ka hōʻemi ʻana o ka virulence o Omicron i nā ʻano holoholona holoholona, ​​​​akā, ʻo ia ka ʻoiaʻiʻo i ka honua maoli?

Ma ka 7 Iune 2022, ua hoʻopuka ʻo WHO i kahi hōʻike e loiloi ana i ka ʻokoʻa o ka nui o ka poʻe i loaʻa i ka maʻi Omicron (B.1.1.529) i hoʻohālikelike ʻia me ka maʻi maʻi Delta.

Ua loaʻa i ka hōʻike he 16,749 mau maʻi maʻi coronary hou mai nā panalāʻau a pau o ʻApelika Hema, me 16,749 mai ka maʻi maʻi Delta (2021/8/2 a i 2021/10/3) a me 17,693 mai ka maʻi Omicron (2021/11/15 a 2022/2/ 16).Hoʻokaʻawale ʻia nā maʻi ma ke ʻano he koʻikoʻi, koʻikoʻi a koʻikoʻi ʻole.

koʻikoʻi: ua loaʻa iā ia ka invasive ventilation, a i ʻole ka oxygen a me ka oxygen transnasal kiʻekiʻe, a i ʻole extracorporeal membrane oxygenation (ECMO), a i ʻole ke komo ʻana i ka ICU i ka wā o ka haukapila.
-koʻikoʻi (koʻikoʻi): loaʻa ka oxygen i ka wā o ka haukapila
-ʻaʻole koʻikoʻi: inā ʻaʻole i hoʻokō ʻia kekahi o nā kūlana i luna, ʻaʻole koʻikoʻi ka mea maʻi.

Ua hōʻike ka ʻikepili i ka hui Delta, 49.2% koʻikoʻi, 7.7% koʻikoʻi a me 28% o nā mea maʻi āpau i hoʻopaʻa ʻia i ka haukapila i make, ʻoiai ma ka hui Omicron, 28.1% koʻikoʻi, 3.7% koʻikoʻi a me 15% o nā hale maʻi āpau. Ua make nā maʻi i loaʻa i ka Omicron.Eia kekahi, ʻo ka lōʻihi o ka noho ʻana he 7 mau lā ma ka hui Delta i hoʻohālikelike ʻia me 6 mau lā ma ka hui Omicron.

Eia kekahi, ua nānā ka hōʻike i nā mea hoʻoikaika o ka makahiki, ke kāne, ke kūlana o ka maʻi a me nā mea pili a hoʻoholo i ka pili ʻana o Omicron (B.1.1.529) me kahi haʻahaʻa haʻahaʻa o ka maʻi koʻikoʻi a koʻikoʻi (95% CI: 0.41 a 0.46; p <0.001) a me kahi haʻahaʻa haʻahaʻa o ka make i loko o ka haukapila (95% CI: 0.59 a i 0.65; p <0.001).
Ke ola o ka cohort ma ke ʻano like ʻole a me ka paʻakikī a hiki i ka lā 28 o ka noho ʻana i ka haukapila

punaewele punaewele

No nā ʻano ʻokoʻa like ʻole o Omicron, ua hoʻopaʻa ʻia nā noiʻi hou aʻe i kā lākou virulence me ka kikoʻī.

Ua hoʻopaʻa ʻia kahi noiʻi cohort mai New England i 20770 mau hihia o Delta, 52605 mau hihia o Omicron B.1.1.529 a me 29840 mau hihia o Omicron BA.2, a ʻike ʻia ʻo ka hapa o nā make he 0.7% no Delta, 0.4% no B.1.1. 529 a me 0.3% no ka BA.2.Ma hope o ka hoʻoponopono ʻana no nā kumu hoʻohālikelike, ua hoʻoholo ka haʻawina e haʻahaʻa loa ka pilikia o ka make no BA.2 i hoʻohālikelike ʻia me Delta a me B.1.1.529.
Nā hopena i hoʻoponopono ʻole ʻia o nā hihia o Delta a me Omicron ʻano COVID-19

punaewele punaewele

ʻO kekahi noiʻi ʻē aʻe mai ʻApelika Hema i loiloi i ka pilikia o ka haukapila a me ka hopena o ka hopena koʻikoʻi no Delta, BA.1, BA.2 a me BA.4/BA.5.Ua hōʻike ʻia nā hopena o ka 98,710 mau maʻi maʻi hou i komo i ka loiloi, 3825 (3.9%) i hoʻokomo ʻia i ka haukapila, nona ka 1276 (33.4%) i loaʻa i ka maʻi koʻikoʻi.

Ma waena o ka poʻe i loaʻa i nā ʻano like ʻole, 57.7% o nā maʻi i loaʻa i ka Delta i hoʻomohala i ka maʻi koʻikoʻi (97/168), hoʻohālikelike ʻia me 33.7% o nā maʻi maʻi BA.1 (990/2940), 26.2% o BA.2 (167/ 637) a me 27.5% o BA.4/BA.5 (22/80).Ua hōʻike ka loiloi multivariate i ka hiki ke ulu i kahi maʻi koʻikoʻi i waena o ka poʻe i hoʻopili ʻia ʻo Delta > BA.1 > BA.2, ʻoiai ʻaʻole ʻokoʻa ka likelika o ka hoʻomohala ʻana i kahi maʻi koʻikoʻi i waena o kēlā mau maʻi BA.4/BA.5 i hoʻohālikelike ʻia me BA. 2.
Hoʻemi ʻia ka virulence, akā pono ka makaʻala

Ua hōʻike ʻia nā noiʻi Laboratory a me nā ʻikepili maoli mai kekahi mau ʻāina ʻo Omicron a me kāna mau subtypes ʻoi aku ka liʻiliʻi o ka maʻi koʻikoʻi ma mua o ke kumu kumu a me nā maʻi mutant ʻē aʻe.

Eia nō naʻe, he ʻatikala loiloi i ka pukana Ianuali 2022 o The Lancet, i kapa ʻia ʻo 'Milder but not mild', i ʻike ʻia ʻoiai ʻo ka maʻi Omicron i helu ʻia no 21% o ka hoʻokomo ʻana i ka haukapila i ka poʻe ʻōpio o ʻApelika Hema, ʻo ka hapa o nā maʻi maʻi e hōʻeha nei i ka maʻi koʻikoʻi. e hoʻonui i ka heluna kanaka me nā pae like ʻole o ka maʻi a me nā pae like ʻole o ka lāʻau lapaʻau.(Akā naʻe, i kēia heluna ʻōpio ʻApelika Hema, 21% o nā maʻi maʻi maʻi i loaʻa i ka maʻi o ka SARS-CoV-2 omicron i loaʻa i kahi hopena maʻi koʻikoʻi, kahi ʻāpana e hoʻonui a hoʻoulu i ka hopena nui i ka wā o nā maʻi maʻi i nā heluna kanaka me nā demographic ʻokoʻa a haʻahaʻa. nā pae o ka maʻi i loaʻa mai i ka maʻi a i ʻole i loaʻa i ka maʻi kano.)

I ka hopena o ka hōʻike WHO i haʻi mua ʻia, ua ʻike ka hui ʻoiai ka emi ʻana o ka virulence o ka maʻi ma mua, kokoke i kahi hapakolu o nā maʻi o Omicron (B.1.1.529) i hoʻopaʻa ʻia i ka haukapila i hoʻomohala i ka maʻi koʻikoʻi, a ua hoʻomau nā ʻano like ʻole o ka lei aliʻi mutants. ke kumu o ka maʻi maʻi a me ka make nui i ka poʻe ʻelemakule, immunocompromised a i ʻole i hoʻopaʻa ʻia.(Makemake nō hoʻi mākou e ʻōlelo ʻaʻole pono e ʻike ʻia kā mākou loiloi e kākoʻo ana i ka moʻolelo ʻano ʻano ʻano ʻano. , ʻo ia hoʻi nā poʻe maʻi i nā makahiki kiʻekiʻe loa, i nā heluna kanaka me ke kaumaha comorbid kiʻekiʻe, i nā maʻi palupalu a i waena o ka poʻe i hoʻopaʻa ʻole ʻia, hoʻomau ka COVID-19 (nā VOC āpau) i ka nui o ka maʻi maʻi a me ka make.)

ʻO ka ʻikepili mua mai Omicron i ka wā i hoʻomaka ai ka nalu ʻelima o ka maʻi maʻi ma Hong Kong i hōʻike ʻia ma ka lā 4 Mei 2022, aia he 9115 mau make mai 1192765 mau hihia hou i hoʻopaʻa ʻia i ka wā o ka nalu ʻelima (he nui o ka make nui o 0.76%) a me kahi palaka. ka nui o ka make o 2.70% no ka poʻe ma luna o 60 makahiki (ma kahi o 19.30% o kēia pūʻulu makahiki ʻaʻole i hoʻopaʻa ʻia).

ʻO ka ʻokoʻa, ʻo 2% wale nō o nā poʻe New Zealand ma luna o 60 mau makahiki ʻaʻole i hoʻopaʻa ʻia, kahi i hoʻopili nui ʻia me ka haʻahaʻa haʻahaʻa haʻahaʻa haʻahaʻa o 0.07% no ka maʻi lei aliʻi hou.

Ma ka ʻaoʻao ʻē aʻe, ʻoiai e hoʻopaʻapaʻa pinepine ʻia e lilo ʻo Newcastle i maʻi maʻi maʻi maʻi i ka wā e hiki mai ana, aia kekahi poʻe loea i ka manaʻo ʻē aʻe.

ʻEkolu mau kānaka ʻepekema mai ke Kulanui o Oxford a me ka European Union Joint Research Center e manaʻoʻiʻo he coincidence wale nō ka haʻahaʻa haʻahaʻa o Omicron, a ʻo ka hoʻomau ʻana i ka antigenic evolution (antigenic evolution) ke lawe mai i nā ʻano hou.

ʻAʻole like me ka pakele a me ka hiki ke hoʻololi ʻia, ka mea i pili i ke kaomi evolutionary ikaika, ʻo ka virulence ka mea maʻamau he 'hua hua' o ka evolution.Ke ulu nei nā maʻi virus e hoʻonui i ko lākou hiki ke hoʻolaha, a hiki i kēia ke alakaʻi i ka piʻi ʻana o ka virulence.No ka laʻana, ma ka hoʻonui ʻana i ka viral load e hoʻomaʻamaʻa i ka hoʻouna ʻana, hiki nō ke hoʻoulu i ka maʻi ʻoi aku ka koʻikoʻi.

ʻAʻole ʻo ia wale nō, akā ʻo ka virulence ka mea e hoʻopilikia liʻiliʻi loa i ka wā o ka laha ʻana o kahi maʻi inā ʻike ʻia nā hōʻailona i lawe ʻia e ka maʻi ma hope o ka maʻi - e like me ka hihia o nā maʻi maʻi influenza, HIV a me nā maʻi hepatitis C, e inoa i kahi liʻiliʻi, he nui ka manawa e laha ai ma mua o ka hana ʻana i nā hopena koʻikoʻi.
Nā hopena o SARS-CoV-2 i ka heluna kanaka

punaewele punaewele

I loko o ia mau kūlana, paʻakikī paha ke wānana i ke ʻano o ka lei aliʻi mutant strain hou mai ka virulence haʻahaʻa o Omicron, akā ʻo ka nūhou maikaʻi ke hōʻike nei ka pale aliʻi hou i kahi hōʻemi o ka maʻi nui a me ka make e kūʻē i nā maʻi mutant āpau. a ʻo ka hoʻonui ikaika ʻana i ka nui o ka lāʻau lapaʻau he ala nui e pale aku ai i ka maʻi maʻi i kēia wā.
Hoʻomaikaʻi: Ua loiloi ʻia kēia ʻatikala e Panpan Zhou, PhD, Tsinghua University School of Medicine and Postdoctoral Fellow, Scripps Research Institute, USA
ʻO Omicron hoʻāʻo ponoʻī antigen reagent ma ka home


Ka manawa hoʻouna: Dec-08-2022